سیستم تصویر مورد استفاده در کشور ما به جز موارد استثنا سیستم تصویر UTM است .UTM سرواژه عبارت Universal Transverse Mercator است. سیستم تصویر UTM در سالهای آخر دهه 1940 به وسیله ارتش آمریکا ابداع شد و در حال حاضر به استانداردی برای نقشه های توپوگرافی مبدل شده است . ویژگیهای سیستم تصویر UTM به قرار زیر است :
1- مبنای سیستم تصویر از Transverse Mercator نگارش گاوس – کروگر است . 2- تنها برای نقشه های حدفاصل 84 درجه شمالی و 80 درجه جنوبی توصیه شده است .و برای عرضهای بیش از آن موجب جابجایی های زیاد خواهد شد . 3- واحد اندازه گیری متر است . 4- زمین به 60 زون 6 درجه ای در طولهای جغرافیایی تقسیم بندی شده است . این زونها از غرب به شرق و از یک تا 60 نامگذاری شده اند . ( کشور ما در زونهای 38 تا 41 قرار گرفته است ) 5- زون بندی بعدی در عرضهای جغرافیایی است که در این سیستم تصویر عرضهای جغرافیایی در بازه های 8 درجه ای ( به جز آخرین زون شمالی که 12 درجه ای است ) تقسیم بندی شده است . زونهای مربوط به عرض جغرافیایی بر اساس حروف الفبای انگلیسی و از جنوب به شمال نامگذاری شده اند .
مثال : منطقه البرز مرکزی با توجه به این که در زون 39 از نظر طول جغرافیایی یعنی بین طولهای 48 تا 54 درجه شرقی و زون S در عرضهای جغرافیایی یعنی بین 30 تا 36 درجه عرض شمالی واقع شده است لذا شماره زون این محدوده 39S خواهد بود . ( افرادی که آشنایی با این مطلب ندارند در صورت استفاده از GPS گمان می برند که S نمایانگر نیمکره جنوبی است و از این لحاظ به تنظیمات GPS خود شک می کنند در حالی که S نمایانگر زون عرض جغرافیایی بوده و ربطی به نیمکره جنوبی ندارد .)
6 – شرقی ترین نقطه هر زون در این سیستم تصویر با طول 500000 متر مشخص می شود و به سمت غرب به این رقم افزوده می گردد . 7- هر زون سیستم مختصات مختص خود را دارد . 8- برای نیمکره شمالی عرض جغرافیایی از صفر در استوا تا 10000000 در 84 درجه شمالی متغیر است و برای نیمکره جنوبی در استوا 10000000 و در جنوبی ترین عرض صفر فرض می شود .
9- اسفروئید های مورد استفاده در سیستم تصویر UTM عبارتند از : International Clarck 1886 Africa Clarck 1880 North America Everest or Bessel (South & South East Asia)
لطفا بر روی آیکن گوگل پلاس (g+1) کلیک نمایید و ما را در گوگل محبوب کنید .